هفت سین
رشوانلوئی - هفت سین سفرهای است که ایرانیها با آغاز بهار میچینند و در پایان روز سیزدهم از بهار آن را جمع میکند. علت نامگذاری این سفره از آن رو است که در این سفره هفت چیز که با حرف فارسی «سین» شروع میشود و دارای ریشهای در اعتقادات و باورهای ایرانیان دارد، قرار میگیرد.
انتخاب هفت مورد این سفره بر اساس ویژگیهای زیر صورت میگیرد:
فارسی باشد.
با حرف "س" آغاز شود.
ریشه گیاهی داشته باشد.
خوردنی باشد.
نام آنها، اسم مرکب نباشد.
تنها هفت چیز است که در میان واژههای فارسی دارای این ویژگیها هستند. در ادامه به اختصار به بیان آنها و مفهوم آنها میپردازیم:
سنجد: نماد عشق است.
سیب: نماد باروری و تندرستی است.
سبزه: نماد زندگی دوباره است.
سرکه: نماد صبر و شکیبایی و جاودانگی است.
سمنو: نماد برکت و فراوانی است.
سیر: نماد سلامتی و پاکیزگی است.
سماق: نماد باران یا رنگ طلوع خورشید است.
حتماً متوجه شدهاید که گاهی این سینها در برخی از سفرهها متفاوت هستند. در زمانهای گذشته امکان باروری همه این گیاهان در هر منطقهای نبوده است. به این علت، علاوه بر این سینهای باستانی، دیگر سینهایی به عنوان اقلام سفره هفت سین انتخاب شده که از میان آنها میتوان به سکه، سنبل، سنگک و اسپند اشاره کرد.
ایرانیها با توجه به ذوق بسیاری که نسبت به برگزاری آیینهای ملی خود دارند، از چیزهای دیگری برای چیدمان هر چه بهتر سفره هفت سین استفاده میکنند. مثلاً از کتاب به عنوان نماد خردورزی که معمولاً قرآن مجید، دیوان حافظ یا شاهنامه فردوسی انتخاب میشود؛ ماهی سرخ، یک جفت شمعدان، تخم مرغ رنگی به تعداد اعضای خانواده، شیرینی ایرانی (مانند باقلوا یا شیرینی آردنخودچی)، کاسهای از آب که در آن نارنجی غوطهور باشد، گلاب، آجیل، شکلات و ... از جمله اقلامی است که در سفرهآرایی به کار میرود.